Teksti- ja lähdeviittaukset blogissa

Opettele heti lukiotaipaleen alussa teksti- ja lähdeviitteiden merkitseminen eli niin kutsuttu viittauskäytäntö. Alkuun käytännöt saattavat tuntua monimutkaisilta, mutta lopussa kiitos seisoo. Etenkin jatko-opinnoissa tarvitset näitä taitoja.

Yleinen sääntö on, että yleistietoon ei tarvitse viitata. On välillä hankala eritellä, mikä asia on yleistietoa ja mikä erikoistietoa. Nyrkkisääntö on, että oppikirjoissa olevat asiat ovat yleistietoa. Mikäli et ole varma, onko kyseessä yleis- vai erikoistieto, on aina varmempaa tehdä viittaus.

Suoriin tekstilainauksiin sekä kuviin tulee aina viitata.

Ymmärräthän tekstiviitteen ja lähdeviitteen eron?

Töiden lopussa on lähdeluettelo, jossa on maininta jokaisesta työssä käytetystä lähteestä tarkkojen tietojen, kuten nettiosoitteiden kera. Lähdeluettelon voi tehdä usealla eri tavalla. Tällä hetkellä riittää, että merkitset kaikki lähteet samalla tavalla, jotta yleisasu on yhtenäinen. Merkitse lähdeluetteloon lähteestä kertovia tärkeitä asioita kuten:
  • Kirjoittajan ja kirjan nimi
  • Julkaisuvuosi ja julkaisija
  • Nettiosoite ja päivämäärä, jolloin olet lähteen lukenut

Tässä esimerkki eräästä lähdeluettelosta. Lukiotasolla riittää yksinkertaisempi lähteen esittely.
 


Aina, kun muotoilet toisen henkilön tekstejä omaa käyttötarkoitusta varten, tulee alkuperäiseen lähteeseen viitata. Tekstiviittaus tapahtuu esimerkiksi näin (huomaa korostetut osat):


Nepalin bruttokansantuotteesta 39 % muodostuu alkutuotannosta, suuri osa nepalilaisista saa elantonsa maataloudesta. Eviran (2013) mukaan primäärituotannolla tarkoitetaan maanviljelytuotteiden tuotantoa, kasvatusta, viljelyä ja sadonkorjuuta sekä kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta. Myös metsästys, kalastus ja luonnonvaraisten tuotteiden kerääminen kuuluvat alkutuotantoon. 

 Vuorovesi-ilmiön syntyyn vaikuttavat monet tekijät, kuten meren topografia, ranikon muoto sekä veden sisäinen kitka. Tärkeimpiä tekijöitä ovat kuitenkin Kuun ja Auringon vetovoima sekä maapallon liike. Kokonaisuudessaan Kuun osuus vuorovesi-ilmiöstä on 2/3, ja Aurinko toimii lähinnä vahvistavana tai heikentävänä voimana (Ahvenisto ym. 2004).


 Kuviin voi viitata esimerkiksi näin:


Kuvassa Niilin suistoaluetta Egyptistä (Google Maps 2014a)


Huomioi, että yllä olevan kuvan lähde laitetaan lähdeluetteloon seuraavasti:

Google Maps 2014a, Niilin suisto
https://www.google.fi/maps/@60.4516672,25.0171642,13z (luettu 18.9.2014)


Viittauskäytänteitä on monia, joten älä hämmästy, kun törmäät lukuisiin eri ohjeisiin. Tässä työssä (ja lukiossa ylipäätänsä) on tärkeää, että harjoittelet viittauskäytäntöä. Se tarkoittaa, että ymmärrät teksti- ja lähdeviitteen eron, ja käytät molempia tekeleessäsi. Noudata samaa tyyliä viittauskäytännössä läpi työn, jotta ulkoasu on yhdenmukainen.