Vaihe 2 - luo blogi Google Bloggerilla

Nyt kun sinulla on käytössäsi Google-tili, pääset luomaan oman blogin Bloggerissa. Käytä reilusti aikaa Bloggerin toimintoihin tutustuessa, jotta ohjelma tulee tutuksi. Blogin luominen ja kirjoittaminen on yksinkertaista, mutta halutessaan voi tehdä paljon hienosäätöä.

Tässä on suomeksi selkeä Bloggerin aloitusopas

Tässä on suomeksi tekstitettynä videoita Bloggerin käytöstä


Rautalangasta väännettynä muutamia ohjeita aloittelijoille:


1. Pääset Bloggeriin Googlen sivuilta. Klikkaa yläkulmassa näkyvää sovellukset -ikonia (se neliö). Saat näkyviin Google-tilin perustoimintoja, kuten Gmailin ja Driven. Bloggerin löydät, kun painat punaisen nuolen "lisää" kohtaa.



2. Paina punaisen nuolen osoittamaa "uusi blogi" kohtaa. Sen jälkeen keksi blogillesi sopiva otsikko. Esimerkiksi tämän blogin otsikko on GE1 Pala maailmaa -kurssityö. Nimeä myös blogin internetosoite. Osoite voi olla sama kuin blogin otsikko, tai sitten keksi toinen lyhyt ja helppo osoite. Blogin ulkoasua voit myöhemmin muuttaa, joten siihen ei kannata käyttää tässä vaiheessa aikaa.



3. Ensiksi kannattaa säätää blogisi näkyvyys. Valitse vasemman sivun linkkiluettelosta kohta "asetukset", jotta pääset säätämään näkyvyyttä. Mikäli blogia kirjoittaa useampi kuin yksi henkilö, käyttöoikeuksien kohdalta voi lisätä kirjoittajia (anna kirjoittajan sähköpostiosoite). "Blogin lukijat" kohdasta voit valita näkyvyyden. Halutessasi voit kirjoittaa julkista blogia, mutta voit myös tehdä blogista täysin yksityisen. Opettaja tulee kuitenkin kutsua blogin lukijaksi. Eli anna opettajan sähköpostiosoite "lisää lukijoita" kohtaan. Lienee myös hyvä idea antaa lukuoikeuksia kurssikavereille, jotta voitte katsoa mitä muut opiskelijat ovat saaneet aikaan.



4. Voit kirjoittaa blogitekstejä, kun valitset "uusi blogiteksti". Voit muokata ja poistaa vanhoja blogitekstejä helposti. Blogin kirjoittaminen on yhtä helppoa kuin Word -ohjelman käyttö.



5. Blogin ulkoasun muokkaaminen on helppoa. Vasemman puolen linkkivalikosta löytyy "malli". Siitä pääset valitsemaan erilaisia ulkoasuja. Voit tehdä blogista enemmän oman näköisen valitsemalla tietystä mallista "mukauta". Huomioi, että voit myös muokata blogin mobiiliversiota.


6. Blogin "hilavitkuttimia" eli gadgeteja pääset muokkaamaan "ulkoasu" kohdasta. Blogin ulkonäköä vois myös suunnitella "mallin suunnittelutyökalulla", kannattaa tutustua sen toimintoihin. Esikatselusta pääset katsomaan miltä blogi näyttää lukijan silmissä.